Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 
 

Alternatief voor 'Valkenburg'

Extra groen voor huizen langs N206

DOOR ROB ONDERWATER
VALKENBURG/DEN HAAG - De Streekplancommissie van Provinciale Staten wil meer groen in de nieuwbouwlocatie Valkenburg. Om dat te bewerkstelligen moeten de huizen meer aan de rand van de provinciale weg N206 worden geduwd. Het statenlid Ivo ten Hagen van de VVD wil dat het plan wordt aangepast. De andere partijen zijn het met de liberalen eens. Deze week boog de Streekplancommissie zich over de invulling van het gebied. Eerder heeft de raad van Katwijk het zogeheten Integrale Structuur Plan, een voorloper van het bestemmingsplan, vastgesteld. De raad van Wassenaar deed dat niet, waarop het college van het villadorp het bijltje erbij neergooide. Inmiddels heeft Wassenaar weer een nieuw dagelijks bestuur, nu met  de VVD.

Ook de provincie moet groen licht geven voor het plan, maar de Streekplancommissie plaatst vraagtekens bij het voorstel. Er moet een bredere groene buffer komen tussen de duinen en de woningen. VVD-statenlid Ivo ten Hagen legt uit waarom. "We hebben tijdens een hoorzitting vorige week diverse insprekers aangehoord en die vroegen zich af waarom er geen bredere groene buffer is aangehouden in het plan. Ik denk dat het met een paar simpele ingrepen mogelijk is om meer groen te creŽren."

Volgens de commissie moet het mogelijk zijn om de in het midden van het terrein gesitueerde huizen meer naar de buitenkant te plaatsen. Ten Hagen: "Rond de grote landingsbaan zijn veel woningen gepland. Dat is best een aardig idee, maar het is allemaal wel prijzig, hebben wij begrepen" Het statenlid wil niet het hele plan overhoop halen, benadrukt hij. "Er hebben wijze mensen aan dit plan gewerkt. Wij vragen ons echter af of er met dit idee rekening is gehouden." Met ambtenaren van de provincie werkt Ten Hagen aan een alternatief.

In het oorspronkelijke plan zijn de meeste huizen al verzameld langs de N206, in het Hof van Valkenburg. Er waren ook huizen voorzien op de locatie van tuinbouwgebied De Woerd. Daartegen kwam de Katwijkse politiek in het geweer. Met succes, want de stuurgroep past het plan aan en koppelde de Woerd aan de duurzame glastuinbouw van het even verderop gelegen de Zijlhoek. Dat was overigens weer tegen het zere been van het Rijk, die met het Gemeenschappelijk Ontwikkelings Bedrijf (GOB) participeert in de stuurgroep.

Ten Hagen weet niet of in het alternatieve plan De Woerd nu gespaard blijft. Het gebied ligt immers langs de N206. Op 14 januari bespreekt de commissie het aangepaste plan tijdens een extra commissievergadering.

 

Terug naar

Terug naar