Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland


Van
:

Randstad Urgent 2009: knopen doorgehakt over samenhangende besluiten

Ook in 2009 heeft het kabinet in samenwerking met provincie- en regiobestuurders binnen het programma Randstad Urgent alle belangrijke mijlpalen bereikt. Juist in het jaar waarin drie belangrijke samenhangende besluiten nodig waren: Draaischijf Utrecht, de uitbreiding van Almere en de regio Rotterdam-Haaglanden.

Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Randstad Urgent conferentie. Vandaag werd verder bekend dat een extra oeververbinding in Rotterdam gaat worden onderzocht. Ook komt er een impuls voor de ontwikkeling van openbaar vervoer en voor ontsluiting over de weg bij Leiden.

Het Rijk en de provincie Zuid-Holland willen de bereikbaarheid van de regio Holland-Rijnland structureel verbeteren. Staatssecretaris Huizinga reserveert daarom 45 miljoen euro voor de RijnGouwelijn-west, een hoogwaardige OV-verbinding tussen Leiden en Katwijk en Noordwijk. De RijnGouwelijn-west sluit bij de A44 aan op de RijnGouwelijn-oost (Gouda-Alphen-Leiden) en biedt een directe verbinding met het station en centrum van Leiden. Daarnaast is minister Eurlings met de regio overeengekomen om samen fors te investeren in de RijnlandRoute. Deze weg verbindt de A4 met de Bollenstreek. De bewoners van de nieuwbouwlocaties Valkenburg en Katwijk zijn vanaf de eerste dag verzekerd van een hoogwaardige OV-verbinding en goede ontsluiting over de weg.